fbpx

POMLADANSKE ALERGIJE

Prišel je pomladni čas in zrak že nežno diši po raznobarvnih cvetovih. Brenčanje čebel, ki letajo iz svojega panja, prhutanje kril ptic, ki žvrgolijo očarljive melodije, to je zagotovo eno najlepših obdobij v letu. Narava poka od obnovljene energije in lepote.

Ko se dnevi daljšajo, se naše celotno bitje prilagaja novi, sveži energiji in z navdušenjem izstopamo iz bolj introspektivnega, zimskega časa v večjo odprtost.

S pomladjo pa se za vse več ljudi začnejo tudi nadležne težave: spomladanske alergije. V zadnjih nekaj letih seneni nahod ali “alergijski rinitis” postaja vse večja skrb v naši sodobno družbo. Ta problem dejansko prizadene več kot 33% prebivalstva v industrializiranih državah, ki se lahko po podatkih SZO do leta 2050 dotakne 50% svetovnega prebivalstva.

Pomladanske tegobe

  • Neprestano kihanje
  • Srbeče, solzne oči
  • Izcedek iz nosu, srbeč in zamašen nos
  • Zmanjšanje ali popolna izguba vonja

S temi težavami se lahko človek počuti popolnoma nemočnega in izčrpanega, ter brez življenjske energije.

Pred nekaj desetletji se naše telo ne bi odzvalo enako, saj sintetični izdelki, antibiotiki, kemikalije in nekakovostna hrana niso bili tako pogosto na voljo in v uporabi. Toda danes lahko ob prisotnosti številnih dodatnih “tujih” informacij, naš imunski sistem zlahka sproži pretirano reakcijo.

Aromaterapija ponuja neverjetne naravne rešitve za odpravo alergijskih simptomov in pomoč pri zdravljenju njihovih vzrokov.

Ste se pripravljeni s polnim navdušenjem predati razburljivemu vetru te obetavne bujne in pisane nove pomladne sezone?

Kako preprečiti in zdraviti alergije z eteričnimi olji?

Nekatera eterična olja so lahko zelo učinkovita za preprečevanje in zdravljenje spomladanskega rinitisa. Blažijo simptome vnetja in srbenja sluznice, kože in oči, ter pomagajo našemu imunskemu sistemu, da sprosti nakopičeni stres in živčno utrujenost.

Pehtran (Artemisia dracunculus): Ta je prvak za alergije. Olje, ki ga ljudska medicina v mnogih kulturah zelo ceni, se je izkazalo tudi za zelo koristno pri številnih vrstah alergij. Eterično olje imate lahko vedno sabo v steklenički, zelo praktična uporaba pa je nosnega inhalatorja, v katerega enostavno nakapate 3-5 kapljic in po potrebi vdihavate. Pehtran ima tudi močne protivnetne lastnosti, ki bodo zmanjšale vse simptome rinitisa. Zelo učinkovit je pri astmi ali krčevitem kašlju.

Rimska kamilica (Chamaemelum nobile): Poleg tega, da je močno protivnetno, lahko eterično olje rimske kamilice pomaga uravnotežiti imunski sistem in zmanjša ali prepreči izbruhe alergij. To olje se tradicionalno uporablja pri številnih prebavnih težavah in dela čudeže, kadar alergija izvira iz prebavnih motenj. Zaradi nežnega delovanja je izbrano olje proti alergijskim vnetjem kože (ekcem itd.).

Prava sivka (Lavandula angustifolia): To čudovito dišeče in pomirjujoče eterično olje bo zaviralo alergijska vnetja dihalnih poti in zmanjšalo izločanje sluzi.

Nemška kamilica (Chamomilla recutita): Tudi olje nemške ali modre kamilice ima zelo močne protivnetne lastnosti. Azulen, kemijska spojina, ki to olje obarva modro, je namreč močan antihistaminik. Kapljica, razredčena v nekaj nosilnega olja in skrbno nanesena pod oči, lahko skoraj takoj pomiri rdečico in srbečico.

Čudež aromaterapije je, da vsako eterično olje s svojo veliko raznolikostjo biokemijskih spojin nima le enega ciljanega učinka, ampak hkrati nudi zdravljenje na številnih drugih ravneh naše fiziologije, uma in čustev. Pehtran, sivka, rimska kamilica in modra kamilica so prav tako zelo koristni pri lajšanju tesnobe in stresa, ter pri izboljšanju kakovosti spanja. Poleg tega lahko pomagajo pri razstrupljanju telesa in krepitvi imunskega sistema.

Vrnitev k povezavi s cikli narave

Ritmi Narave so čudoviti. V celoti odražajo dogajanje v nas samih. Poleti, medtem ko je sončna svetloba močna in je življenjska moč velika, nam Narava svojo kompleksnost razkriva v številnih barvitih cvetovih, polni smo energije za gibanje in raziskovanje sveta okoli nas.

Ko se vrne jesen se Narava počasi pripravlja na čas počitka in tudi mi upočasnjujemo svoj ritem in obdelujemo vse izkušnje iz poletja.

Zima je naravno vabilo, da gremo vase, si vzamemo več časa za počitek in upočasnitev, medtem ko tudi Narava spi.

Spomladi, ko se prebujajo sokovi v drevesih, se spreminja tudi energija v našem telesu. Čebele oživijo in začnejo čistiti svoje panje, odstranjujejo prah in toksine, ki so se nabrali pozimi.

Ko tako razmišljamo o naravnih življenjskih ciklih, se zavedamo, da smo del Narave, četudi se včasih počutimo ločeni od nje. Nam lahko alergije kažejo ravno to? Da bi si lažje zapomnili to bistveno povezavo? Smo kot čebele in moramo tudi mi narediti notranje čiščenje?

Na srečo nam lahko eterična olja s svojim usklajevalnim učinkom pomagajo najti ravnovesje, ki je značilno za življenje. Omenjena eterična olja imajo številne učinkovine, ki so nam na voljo in so tukaj zato, da nas podpirajo pri sinhronizaciji z ritmi narave, z njihovo pomočjo začutimo veselje ob prebujanju pomladi in se odpremo njenemu čarobnemu izrazu!

Lajšanje tegob alergije

V ta namen lahko pripravite roll-on, inhalator ali masažno mešanico s štirimi olji in dodate še ruski bor, ravintsaro ali evkaliptus. Ti bodo izboljšali učinke ostalih 4 prej omenjenih olj tako, da bodo lajšali zastoje in omogočili jasno dihanje.

Recept: NOSNI INHALATOR (klik)

2 k pehtran

2 k sivka

3 k kamilica

1 k evkaliptus

 

Vir: Dr Malte Hozzel, Essays on Holistic Aromatherapy

Lydia Bosson: AHAM WEBINAR, 8.4.2023