fbpx

Sivka ali lavandin?

Podobna in različna, široko uporabna in vsak s svojimi prednostmi. Spoznajmo ju pobližje, da ju bomo lažje razumeli.

 

Sivka (Lavandula angustifolia)

je mnogokrat opisana kot kraljica eteričnih olj. Sivka je pri večini ljudi še vedno ena od prvih asociacij, ko zaslišijo besedo “eterična olja”. Zelo poznano in razširjeno eterično olje, ki drži svoje mesto kljub poplavi  vseh novih, zanimivih eteričnih olj, ki jih najdemo na spletu. Nekaterim se morda zdi zastarela ali celo manj vredna in že izpeta.

Toda nikar ne dovolite, da vas takšna mnenja zavedejo in zaslepijo veličastnost tega neverjetno mehkega, varnega, močnega in vsestranskega eteričnega olja, za katerega je znano, da vas lahko pomiri, lahko pa tudi tudi dvigne.

Njen vonj je cvetni, začinjen, zeliščni, jasen, prijeten, nevsiljiv in deluje pomirjujoče.

Po raziskavah univerze v Arizoni pomirja celo konje. Nova študija, ki je bila objavljena v Journal of Equine Veterinary Science, je odkrila pomembne znake zmanjšanja stresa pri konjih, ki so vdihovali sivko iz difuzorja.

Ker je zelo blaga, ni toksična in ni dražilna, jo lahko v majhnih količinah vonjajo tudi dojenčki.

Kljub temu pa ravnajmo z njo zmerno, z znanjem in zdravo razsodnostjo.

Z aromaterapijo (kot pri mnogih stvareh v življenju) skrajnost morda ne bo prinesla želenega rezultata. Za sprostitev ponoči lahko zagotovo pomagata ena ali dve kapljici sivke na blazini ali robčku, morda pa boste ugotovili, da vas bo deset kapljic prebudilo. Zato premišljeno pri uporabi.

Lavandin (Lavandula hybrida)

mnogi poimenujejo kar sivka, ali vrsta sivke. To je povsem razumljivo, saj ima izgled in aromo podobno sivki. Tudi samo ime kaže na povezavo s sivko, kar vsekakor drži.

Lavandin je hibridna rastlina, križanec med širokolistno sivko  (Lavandula latifolia) in pravo sivko  (Lavandula angustifolia).

Prava sivka je precej nizek grmiček, ki divje uspeva nekje na višini 1000m, medtem ko je širokolistna  sivka višja rastlina in uspeva nižje po gorah.

Na določeni nadmorski višini, v določenem letnem času in pod specifičnimi pogoji se zgodi, da obe sivki cvetita istočasno na istem prostoru in takrat obstaja možnost navzkrižnega opraševanja. Tako nastane hibridna rastlina, ki jo poznamo kot lavandin.  Zato ga lahko najdemo naravno rastočega v visoki Provansi.

Hibridi se sami ne morejo razmnoževati, saj so to sterilne rastline. Lahko pa jih razmnožujemo s podtaknjenci in vsak od njih bo genetsko enak. Na ta način so nastala velika polja, kjer gojijo lavandin.

Lavandin je večja in močnejša rastlina kot prava sivka in lahko proizvede kar dvakrat več eteričnega olja. Kar pripelje do tega, da je cenovno ugodnejši in pritegne tiste, ki si želijo dišave, ki je podobna sivki in jo uporabijo za izdelavo različnih kozmetičnih in negovalnih izdelkov (mila, sveče, mazila, dišave za prostore…..)

Čeprav je na prvi pogled videti, kot da je to olje manj vredno od olja prave sivke, pa ima vseeno svojo vrednost in čare.

Ravno tako ga lahko uporabite v inhalatorju, difuzorju, za odganjanje mrčesa ali pa za nego pikov nadležnih žuželk. Zagotovi lahko skoraj enak učinek kot prava sivka, za precej manjši strošek.

Zaradi večje vsebnosti kafre, pa deluje tudi kot stimulator centralnega živčnega sistema.

Sivka ali lavandin? Odločite se glede na vaše potrebe in namen uporabe. Vsekakor ne boste zgrešili z nakupom lavandina, za bolj terapevtske in specifične situacije, pa si le privoščite pravo sivko, saj so njena vrednost in učinki na psihične in duhovne sfere neprecenljivi.

Za nakup eteričnega olja , kliknite na spodnjo povezavo.

SIVKA NAKUP

LAVANDIN NAKUP