fbpx

Timijan linalol BIO

eterično olje

13,90 z DDV

Botanično ime: Thymus zygis

  • Kakovost: 100% naravno eterično olje
  • Gojenje: divja rast, ekološko certificirano
  • Certificirano kot prehranski dodatek
  • Vonj: zgornja nota
  • Del rastline: cvetje/rastlina
  • Država porekla: Španija

Količina: 5ml

Na zalogi

UPORABA

Timijan linalol BIO deluje poživljajoče na vaš um in vam pomaga, da se znebite napetosti in kakršnega koli stresa, ter globoko zadihate, začutite svobodo in v tej svobodi odkrijete možnosti za vas.
Timijan je odlično eterično olje za jutranjo masažo stopal, ko morda nimate časa za masažo celega telesa. Nosilno olje po vaši izbiri, na primer jojobino ali mandljevo olje, zmešajte z 1 kapljico timijanovega olja in z njim zmasirajte stopala.

Kapljico timijana lahko dodate tudi v šampon, da spodbudite korenine las.

O RASTLINI

Ali ste vedeli, da se nekatere rastlinske vrste obnašajo skoraj kameleonsko in proizvajajo eterična olja z različnimi učinki glede na njihov geografski izvor? Timijan, rožmarin in bazilika so vzorčni predstavniki tega edinstvenega fenomena.

S svojimi različicami je timijan lahko pravi pomočnik imunskemu sistemu – še posebej v hladni sezoni. Res je razburljivo: govorimo o isti rastlini, ki  raste na različnih mestih in proizvaja eterična olja. Toda ta olja imajo lahko povsem različne učinke glede na izvor! Ali ni to fascinantno?

Timijan linalol – običajno vsebuje med 35-50 % linalola in drugih monoterpenskih alkoholov. Je “najnežnejši” kemotip timijana. Na kožo ga lahko nanesemo razredčenega v nosilnem olju in je dragocen zaveznik proti utrujenosti. Velja tudi za “laično” olje, saj njegova blaga, a velika moč krepi zaščitne sisteme telesa, ne da bi bila pri tem agresivna.

Timijan prihaja iz Francije in Španije. Spomladi pritlikavi grm razvije peclje in majhne liste. V socvetju so čipkasti aranžmaji, cvetovi pa so rožnati, beli ali svetlo vijolični. Čas cvetenja je od maja do junija.

Vonj lahko opišemo kot pikanten in limonin. Glavne kemične sestavine so Linalol, Linanyl Acetate, Geraniol, Geranyl Acetate, Beta Caryophyllene, Alpha Terpineol, Borneol, te sestavine so znane po svojih protivirusnih in protimikrobnih učinkih.

Ujame se z bergamotko, limono, meliso, sivko, lavandinom, majaronom, borom, rožmarinom itd.

Kozmetična in parfumska industrija ga uporabljata kot sestavino številnih izdelkov. Najdemo ga tudi v številnih živilih, predvsem v pijačah in mesnih izdelkih. Timijan je že od nekdaj ena najpomembnejših rastlin v evropski naravni medicini in se uporablja in hvali zaradi svoje sposobnosti poživljanja uma in sproščanja napetosti. Zelišče je kot blagodejno zdravilo poznano že pri Sumercih, Egipčanih, Grkih in Rimljanih.

Glavne kemijske spojine: (INCI) linalol, terpinen-4-ol, mircen, gama-terpinen
Za vašo varnost:

Vsako eterično olje je pred nanosom na kožo potrebno razredčiti v enem od rastlinskih olj (jojoba, mandljevo olje, sončnično olje…..). Morebitne reakcije na posamezne sestavine v eteričnih oljih so individualne. Alergeni so navedeni za vsako eterično olje. V primeru kakršnekoli alergijske reakcije ravnajte po splošno znanih postopkih ob reakciji na kemijsko spojino, mi pa vam odsvetujemo nadaljnjo uporabo.

Eterična olja v Sloveniji spadajo pod ZKem (Zakon o kemikalijah),  zato so etikete na stekleničkah opremljene s temu ustreznimi piktogrami.

Velika večina eteričnih olj, hidrolatov in rastlinskih olj Oshadhi je po nemški zakonodaji certificirana kot prehransko dopolnilo. Pred tovrstno uporabo se posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

Ne izpostavljajte vročini in sončni svetlobi.

Hranite izven dosega otrok.

Izogibajte se stiku z očmi in sluznico.