fbpx

Mandarina – rdeča BIO eterično olje, 5ml

10,50 z DDV

Botanično ime: Citrus reticulata

  • 100% čisto eterično olje
  • Vzgoja rastline: ekološko gojenje
  • Del rastline: lupina
  • Način pridobivanja: hladno stiskanje
  • Certifikat: BIO prehranski dodatek
  • Profil vonja: saden, topel, sladko-zeliščen, mehek
  • Nota dišave: zgornja
  • Poreklo: Italija

Na zalogi

Šifra: 2036-5 Kategorije: , ,

Mandarina – rdeča BIO eterično olje

Uporaba

Mandarina – rdeča BIO eterično olje deluje sproščujoče in izboljšuje razpoloženje. Primerno je za boljše spanje po napornem dnevu. Pomaga dvigniti razpoloženje, najti veselje in optimizem ter zagotavlja občutek topline in varnosti.

Za vzdušje veselja, miru in dobrega razpoloženja v prostoru: v difuzor kapnite 2-4 kapljice.

O rastlini

Mandarine spadajo v družino citrusov in jih odlikuje njihov oranžni videz. Ta naj bi izviral s severovzhoda Indije ali Kitajske. Mandarina je v primerjavi s pomarančo veliko manjša. Zreli mandarinski olupki vsebujejo estre antranilne kisline, za katere je znano, da imajo sproščujoč učinek in vplivajo na možgansko presnovo.

Svež, sladek, aromatičen, saden in živahen vonj mandarine, ki očara in začara.
Mandarina, ki jo danes množično najdemo v vsakem supermarketu, izvira iz cesarske Kitajske, kjer je bila rezervirana predvsem za visoke državne uradnike. Od tam se je razširila po jugovzhodni Aziji in v 19. stoletju dosegla Evropo. Danes je večinoma doma v toplem, sredozemskem območju.
Tam raste kot zimzeleno drevo, z dišečimi belimi cvetovi in plodovi, katerih lupine odlikuje mrežast vzorec. Lupino sadeža je enostavno odstraniti, meso pa je posebej sladkega in aromatičnega okusa.
Eterično olje se pridobiva iz sveže lupine sadeža, s hladnim stiskanjem in ima širok spekter delovanja.
Eteričnemu olju mandarine lahko na fizični ravni pripišemo naslednje dobrobiti:
deluje antiseptično, antispazmodično, pospešuje limfno drenažo in krepi imunski sistem.
Z vidika prsihične ravni pa olje cenimo zaradi njegovega pomirjujočega in harmonizirajočega učinka.
Zahvaljujoč aromatični sestavini metil-antranilat, ugodno vpliva na nemirne otroke in nosečnice.
Dišavni nasvet: Mandarinino olje se čudovito meša z drugimi olji citrusov, kot so bergamotka, grenivka, limona, limeta, neroli, pomaranča in petitgrain. Z njim se dobro ujemajo tudi bazilika, črni poper, kamilica, koriander, sivka, palmarosa in vrtnica.
Dobro je vedeti: Če uporabite večje količine eteričnega olja, deluje zelo stimulativno in poživljajoče, nasprotno pa lahko v majhnih odmerkih deluje zelo pomirjujoče.

Mandarino olje hitro oksidira in ga je treba porabiti v enem letu.

Za vašo varnost

Vsako eterično olje je pred nanosom na kožo potrebno razredčiti v enem od rastlinskih olj (jojoba, mandljevo olje, sončnično olje…..). Morebitne reakcije na posamezne sestavine v eteričnih oljih so individualne. Alergeni so navedeni za vsako eterično olje. V primeru kakršnekoli alergijske reakcije ravnajte po splošno znanih postopkih ob reakciji na kemijsko spojino, mi pa vam odsvetujemo nadaljnjo uporabo.

Eterična olja v Sloveniji spadajo pod ZKem (Zakon o kemikalijah),  zato so etikete na stekleničkah opremljene s temu ustreznimi piktogrami.

Velika večina eteričnih olj, hidrolatov in rastlinskih olj Oshadhi je po nemški zakonodaji certificirana kot prehransko dopolnilo. Pred tovrstno uporabo se posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

Ne izpostavljajte vročini in sončni svetlobi.

Hranite izven dosega otrok.

Izogibajte se stiku z očmi in sluznico.