fbpx

NEROLI

 

Grenki pomarančevec in njegovo obilje

Grenki pomarančevec, z latinskim imenom Citrus aurantium  iz družine Rutaceae,  zraste 6-9 m visoko in ima zimzeleno listje. Doma je na Kitajskem, danes pa ga gojijo zlasti na Siciliji, v Maroku, Tuniziji in Egiptu. Potrebno ga je razlikovati od priljubljenega sladkega pomarančevca, ki tudi daje čudovito poživljajoče in aromatično olje iz sadežev

Iz drevesa grenkega pomarančevca pridobivamo tri vrste eteričnega olja:

  • Eterično olje grenke pomaranče iz lupine plodov, ki je zelo priljubljeno v parfumerijski industriji in je osnova različnih znanih toaletnih vodic.
  • Drugo olje, pridobljeno iz grenkega pomarančevca, je Petitgrain Bigarade, ki se proizvaja iz listov, vejic in nezrelih plodov drevesa.
  • Eterično olje Neroli pa se pridobiva s parno destilacijo cvetov. Cvetovi so majhni, ​​beli, delikatni in voskasti in se običajno ročno obirajo konec aprila ali v začetku maja. Ker je za pridobitev 1 kg aromatične esence potrebna 1 tona cvetov trilistnega grenkega pomarančevca, velja olje za resnično luksuzno.

Tudi olje Neroli je zelo cenjeno v parfumerijski in kozmetični industriji zaradi pomirjujočega delovanja na občutljivo in razdraženo kožo. Najdemo ga kot sestavino v losjonih, saj ima tonične lastnosti, gladi gube in podpira elastičnost. Poleg tega preprečuje nastanek strij in zdravi brazgotine. Prav tako je velika podpora in velja za varno zdravilo v primeru rozacee.

Subtilni vonj z veliko močjo

Vonj pravega eteričnega olja NEROLI je sladek, cvetličen, a hkrati pikanten in osvežujoč. Dobro se meša s cedro, jasminom, sivko, limono, pelargonijo, vrtnico in sandalovino.

Nežni beli cvetovi grenkega pomarančevca dajejo zelo dragoceno eterično olje, sveže-sladke, angelske dišave, ki človeka očara že skozi stoletja. Zgodba pravi, da je Anne-Marie, grofica Nerola, oboževala to dišavo in je dala vsa svoja oblačila poškropiti z oljem NEROLI, z njim odišavila svojo kopalno vodo in celo svoje rokavice in pisemski papir. Od nje je olje prišlo v modo med italijansko visoko družbo 17. stoletja in zelo kmalu našlo številne navdušence.

Olje NEROLI je subtilno in močno, ter združuje najbolj mamljiv parfum z močnimi zdravilnimi učinki. Spodbuja trebušno slinavko in jetra, ter pomaga pri počasni prebavi in ​​hipertenziji. Kot naravni tonik za kožo in razstrupljevalec prispeva k preprečevanju prezgodnjega staranja kože. Poleg tega uravnava izločanje sebuma in pomaga pri aknah. Zaradi močnega protivnetnega in analgetičnega delovanja je zelo cenjeno v kozmetični in alternativni zdravstveni industriji.

Predvsem pa je NEROLI čudežni nevrotonik in močan pomočnik pri depresiji, ki jo povzročajo utrujenost ali nesproščene napetosti in frustracije. Je eno glavnih rešilnih olj v primeru obupa in nezavednih, potlačenih čustev.

Poživilo duše – zdravilne lastnosti olja NEROLI

V aromaterapiji je to olje zelo cenjeno kot globoko pomirjevalo, ki pomaga obnoviti moč in stabilizira čustva, tudi v hudih trenutkih psihičnih šokov. Blagodejno vpliva na lajšanje strahov in zmanjšuje motnje srčnega ritma, ki nastanejo zaradi akutnega ali dolgotrajnega stresa. Terapevti poročajo o učinkovitosti pri premagovanju travm, ki so njihovim klientom onemogočale aktivno sodelovanje v vsakdanjem življenju. Ta učinek so izkusili tako pri otrocih kot pri odraslih. In tudi klienti, ki sprva niso verjeli v to vrsto terapije, so začeli čutiti močan vpliv na svoje razpoloženje.

Tudi če vas mučijo nočne more in nespečnost, olje NEROLI dokaže svoj učinek. Tu razkrije svoje globoko pomirjujoče in sproščujoče lastnosti: nekaj kapljic dajte na robček, ki ga položite poleg blazine in zazibali se boste v prijetne sanje.

 

Pomoč pri telesnih težavah

Že več generacij je olje NEROLI cenjeno kot sredstvo za pomirjanje črevesnih krčev, lajšanje karminativnih težav in zmanjševanje težav pri PMS. Znanstvene študije so zdaj dokazale antispazmodične lastnosti olja, kot sta jih leta 2014 objavila Nacionalni center za biotehnološke informacije (NCBI), ZDA in Nacionalna medicinska knjižnica ZDA. Skupina korejskih znanstvenikov je posebno pozornost namenila vprašanju, ali ima vdihavanje olja NEROLI učinke na simptome menopavze. Triinšestdeset zdravih žensk v menopavzi je bilo naključno izbranih za inhaliranje NEROLI olja ali mandljevega olja (kontrolna skupina), 5 minut dvakrat na dan, 5 dni. Pred in po inhalaciji so merili simptome, povezane z menopavzo, kot so raven kortizola in estrogena v krvi, krvni tlak, pulz in vizualna analogna lestvica spolne želje. Naključno preskušanje je pokazalo zelo jasne rezultate – izvleček najdete tukaj (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082953/, published online 2014 Jun 12)

 

Kompleksnost kemijskih komponent v eteričnem olju

S precejšnjo vsebnostjo monoterpenov olje stabilizira čustva in spodbuja dušo, da si povrne moč in vedrino. Mnogi aromaterapevti ga resnično obožujejo, saj čarobno pomaga duši, da se ponovno poveže s svojim Višjim jazom. Krepi našo samozavest in spodbuja sposobnost prevzemanja pobude. Počutimo se močne, da se lažje spopadamo z izzivi in jih izpeljemo na najboljši možen način. ter uresničimo svoje potrebe in želje. Spodbujanje interakcije med psihološkim, čustvenim in duhovnim vidikom človeškega obstoja nas spominja na veliko načelo enotnosti, s katerim vedno deluje mati narava.

VIR: dr. Malte Hozzel

NAKUP IZDELKOV:

eterično olje 

hidrolat

neroli v jojobi