fbpx

BAZILIKA (Ocimum basilicum)

KRALJICA RASTLIN

Ime bazilika izhaja iz grške besede »Basileus«, kar pomeni kralj.  Njeno eterično olje je res eno od kraljevskih olj, ki krepijo um in srce in pospešujejo odpornost na bolezni.

Bazilika je domorodna v Indiji in ostalih subtropskih predelih Azije, raste grmičasto in je nežno zelene barve. Njeni listi in cvetovi pa so beli ali rdečkasti. Kultivirana je bila pred več kot 5000 leti in zdaj raste po celem svetu.

Njen janežu podoben vonj se pojavlja v vsaj 12 različnih tipih te rastline, odvisen pa je od tal in okolja kjer raste. Najbolj znana varieteta je sladka bazilika. Ostale, precej dobro poznane pa so še tajska bazilika, limonska bazilika, sveta bazilika (Tulsi) in druge.

Eterično olje bazilike se pridobiva s parno destilacijo celotne cvetoče rastline. Ko pogledamo kemično sestavo opazimo, da vsebuje limonene, alfa pinene, beta pinene, geraniol, eugenol….odvisno kateri kemotip rastline gledamo.

Uporaba bazilike v tradicionalnem zdravljenju

Skozi leta tradicinalne uporabe se je bazilika izkazala kot rastlina, ki ima ogromno zdravilnih učinkov.

  •  prečiščuje in energetizira, pomaga pri vročini, prehladu, gripi, pri pljučnih vnetjih, telo spodbuja, da se lažje ubrani  pred mikrobi (paraziti in bakterijami).
  • Ima širok spekter koristnih učinkovin za kožo. Uporablja se v mazilih za različne kožne težave ali pa se doda šamponom in pospešuje rast las. Pomaga pri prebavi, pri absorbciji koristnih snovi v črevesje, pri želodčnih težavah in spodbuja izločanje prebavnih encimov.
  •   Uporablja se tudi kot odganjalec mrčesa.

 

  •   Narejeni so presejalni testi, ki so dokazali prečiščevalno,  hipoalergensko, razstrupljevalno in protirakavo moč bazilike.
  •   Je tudi dobra izbira pri povečanem stresu, anksioznosti, saj krepi živčni sistem. Pomaga pri glavobolih, migrenah, zgubi spomina, nespečnosti in globoki žalosti.

STARODAVNO ZNANJE

Iz duhovnega vidika, je bazilika povezana s predanostjo in zaščito božanskega. Ajurveda jo uporablja kot povezavo med umom in srcem. Predana je Krišni, bogu ljubezni in sočutja (sveta bazilika Tulsi). Povezuje srce z umom, dviguje duha in krepi intuicijo. V Indiji jo uporabljajo  tako pri različnih ceremonijah, kot tudi vsakodnevno, saj  verjamejo, da z njeno pomočjo dobivajo blagoslove boga Krišne.

Vir

Bazilika sladka

Bazilika (CT Methyl chavicol) BIO

Bazilika – Tulsi BIO