fbpx

Rožmarin – visokogorski BIO eterično olje

6,9011,90 z DDV

Botanično ime: Rosmarinus officinalis

  • 100% naravno eterično olje
  • Vzgoja rastline: samonikla rast, nadzorovano organsko
  • Certifikat: BIO prehranski dodatek
  • Del rastline: veje, listi
  • Način pridobivanja: parna destilacija
  • Nota dišave: zgornja
  • Poreklo: Španija

 

  • Količina: 5ml
Šifra: 2600-5 Kategoriji: ,

Rožmarin – visokogorski BIO eterično olje

Rožmarin – visokogorski BIO eterično olje ima močno, kafrasto, lesno in zeliščno aromo, deluje antiseptično in nudi briljantno mišično, dihalno in cirkulacijsko podporo. Po napornem dnevu in pri preobremenjenosti deluje poživljajoče in spodbudno. Dajte nekaj kapljic v kopel ali pa ga uporabite za masažo ali obkladek. Dobro se kombinira s sivko, limono, geranijo, grenivko in čajevcem.

Ko se temperature zunaj višajo, ko sonce greje močneje in je vreme bolj optimistično, takrat začutimo novo energijo in željo po uresničevanju svojih načrtov in sanj.
Rožmarin predstavlja točno ta duh optimizma. Spravlja nas v pogon in nam daje svež odriv.
Že v starih časih so Egipčani, Grki in Rimljani, ter kasneje tudi krščanska cerkev uporabljali zel rožmarina za očiščevalne in zaščitne obrede. Kot pogrebni predmet so ga uporabljali faraoni. Revnemu grškemu podeželju je služil kot »kadilo revežev«, Rimljani so z rožmarinom krasili zmagovite vence svojih gladiatorjev, benediktinski menihi pa so z njim razkuževali svoje bolniške sobe.
Rastlina z igličastimi temnozelenimi listi raste kot grm, na sončnih, suhih in kamnitih legah, predvsem v Sredozemlju. Glavno obdobje cvetenja rožmarina je od marca do junija. Na močnem soncu oddaja zelo aromatičen in zeliščen vonj.
Glede na lego in subklimo tvori različne kemotipe, ki se razlikujejo po sestavinah, vonju in učinku. Tri najpogostejše vrste so: rožmarin cineol, rožmarin verbenon in rožmarin borneon.
▶️Rožmarin cineol: Ta kemotip je najbolj znan in najbolj uporabljen. Njegova vsebnost kafre je le okoli 10%. V kombinaciji s poživljajočo sestavino cineol, vam reterično olje rožmarina pomaga pri prehladih, vam daje novo moč ko ste izčrpani in krepi vaš zagon, ko ste zjutraj utrujeni. https://www.oshadhi.si/…/eteric…/rozmarin-kt-cineol-bio/
▶️Rožmarin verbenon: Ta različica rožmarina je najblažja in hkrati najbolj dragocena. Ta kemotip skorajda ne vsebuje kafre, zato ga dobro prenašajo tudi občutljivi ljudje.
▶️Rožmarin borneon: To olje rožmarina vsebuje do 30 % kafre. Posebej je lahko koristno pri mišični napetosti in stresu. Zaradi visokega deleža monoterpen ketonov naj ga uporabljajo le izkušeni terapevti.
▶️Hidrolat rožmarina: Kljub temu da eterično olje in hidrolat nastaneta v isti destilaciji rastline, se po sestavi močno razlikujeta. Tako lahko hidrolat rožmarina uporabljamo kot tonik za obraz, predvsem pri aknasti koži, ali pa za lasišče, saj naj bi spodbujal rast las, ali pa preprosto za osvežitev in poživitev. https://www.oshadhi.si/…/rozmarin-borneone-bio-hidrolat/Naš nasvet: za več energije preprosto povohajte eterično olje rožmarina. ali pa ga nekaj kapljic kanite v naš nosni inhalator in vdihavajte kjerkoli ste.

Eterično olje rožmarina najdete tudi v izdelkih Oshadhi: Brezčasna ženska, Čista koža, Sveža koža

Eterično olje ni primerno za nosečnice in otroke. Pred uporabo se posvetujte z vašim aromaterapevtom.

Najpomembnejše kemijske spojine: (INCI) 1,8-cineol, alfa-β-pinen, kamfen, borneol, borneon
Za vašo varnost:

Vsako eterično olje je pred nanosom na kožo potrebno razredčiti v enem od rastlinskih olj (jojoba, mandljevo olje, sončnično olje…..). Morebitne reakcije na posamezne sestavine v eteričnih oljih so individualne. Alergeni so navedeni za vsako eterično olje. V primeru kakršnekoli alergijske reakcije ravnajte po splošno znanih postopkih ob reakciji na kemijsko spojino, mi pa vam odsvetujemo nadaljnjo uporabo.

Eterična olja v Sloveniji spadajo pod ZKem (Zakon o kemikalijah),  zato so etikete na stekleničkah opremljene s temu ustreznimi piktogrami.

Velika večina eteričnih olj, hidrolatov in rastlinskih olj Oshadhi je po nemški zakonodaji certificirana kot prehransko dopolnilo. Pred tovrstno uporabo se posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

Ne izpostavljajte vročini in sončni svetlobi.

Hranite izven dosega otrok.

Izogibajte se stiku z očmi in sluznico.

Dodatne informacije

Količina polnjenja

10 ml, 5 ml