Ožepek (cineol) BIO
O rastlini
Ožepek (hisop) spada v družino ustnjatic in je doma predvsem v sredozemski regiji in zahodni Aziji. Raste kot manjša trajnica, z olesenelim steblom, suličastimi listi in modrimi, do vijoličastimi cvetovi, ki so razvrščeni v socvetje. Poživljajoče aromatično olje pridobivajo iz zelišča s pomočjo parne destilacije; njegove glavne sestavine so oksidi, monoterpeni in monoterpenski ketoni.
Ožepek je že od antičnih časov poznan kot zdravilna in začimbna rastlina, uporabljali pa so ga predvsem za želodčne in črevesne težave. Njegovo ime izhaja iz hebrejščine “Esob” in se lahko prevede kot “sveto zelišče”. Danes doživlja začimbnica osupljivo renesanso.
Značilnosti
S svojimi protivirusnimi, protivnetnimi in izkašljevalnimi lastnostmi olje ožepka podpira imunski sistem v hladnih obdobjih.
Olje deluje tudi zelo poživljajoče in lahko krepi miselne sposobnosti in koncentracijo.
Uporaba
Eterično olje ožepka se uporablja za odišavljanje prostorov, za aromatiziranje hrane ter za izdelavo olj za telo in masažo.
Glavne kemijske spojine: 1,8 cineol, beta-pinen, cis-beta-ocimen
Za vašo varnost:
Vsako eterično olje je pred nanosom na kožo potrebno razredčiti v enem od rastlinskih olj (jojoba, mandljevo olje, sončnično olje…..). Morebitne reakcije na posamezne sestavine v eteričnih oljih so individualne. Alergeni so navedeni za vsako eterično olje. V primeru kakršnekoli alergijske reakcije ravnajte po splošno znanih postopkih ob reakciji na kemijsko spojino, mi pa vam odsvetujemo nadaljnjo uporabo.
Eterična olja v Sloveniji spadajo pod ZKem (Zakon o kemikalijah), zato so etikete na stekleničkah opremljene s temu ustreznimi piktogrami.
Velika večina eteričnih olj, hidrolatov in rastlinskih olj Oshadhi je po nemški zakonodaji certificirana kot prehransko dopolnilo. Pred tovrstno uporabo se posvetujte z ustreznim strokovnjakom.
Ne izpostavljajte vročini in sončni svetlobi.
Hranite izven dosega otrok.
Izogibajte se stiku z očmi in sluznico