fbpx

Ali se eterično olje pokvari in kdaj ni več uporabno?

Torej, ali eteričnim oljem poteče rok uporabe?

Večkrat lahko slišimo ta in podobna vprašanja o roku uporabnosti, saj se eterična olja ne kvarijo kot hrana: ne plesnijo, na njih ne rastejo glivice… Trditve, ki so delno resnične, ne držijo pa popolnoma. Poglejmo nekaj resnic, ki govorijo o tem, kdaj pa eterična olja nehajo biti brezhibna in primerna za uporabo.

Oksidacija

Najprej si poglejmo kemijski proces, oksidacijo, v katerem neka spojina reagira s kisikom, kar povzroči, da iz svojih molekul oddaja elektrone. S tem se spojini, ki oksidira, v našem primeru eteričnim oljem, spremeni  kemijska struktura. To pomeni, da eterično olje ne ostane več isto, kot je bilo. In to je odgovor, zakaj eterična olja zagotovo imajo rok trajanja. Kemične sestavine, ki so v eteričnih oljih, se po oksidaciji začnejo razgrajevati in spreminjati v povsem nove spojine in tako olje spremenijo v nekaj, kar prej ni bilo.

Zaradi česa in kdaj po odprtju eteričnega olja se je oksidacija začela, pravzaprav nikoli ne vemo. Toda dobra novica je, da lahko sami nekaj storite, da upočasnite stopnjo oksidacije in s tem podaljšate “življenje” vašega olja. Zato se najprej malo poglobimo v ta proces.

Kaj povzroča oksidacijo eterični olj?

Najpogosteje je to kisik. Lahko pa sta tudi toplota in svetloba. Tri vsakodnevne sile, ki močno vplivajo na rok trajanja eteričnih olj. Kisik je verjetno največji dejavnik, ki prispeva k oksidaciji, toplota in svetloba pa prav tako nista zanemarljivi.

Kakšni so razlogi in načini zato, se  tu ne bomo poglabljali, ker nihče ne želi, da bi se to spremenilo v lekcijo kemije.

Kako lahko zmanjšamo tveganost za oksidacijo naših eteričnih olj?

Kisik

Izpostavljenost kisiku lahko zmanjšate tako, da stekleničke z eteričnim oljem tesno in hitro zaprete. Ne pustite, da predolgo stojijo odprte na pultu. To omogoča kisiku, da prodre v notranjost stekleničke in poveča stopnjo oksidacije. V obratni smeri to pomeni tudi, da olje, ki je še originalno zaprto in ga še nismo uporabljali, ni v veliki nevarnosti za oksidacijo. Zato se natančnega datuma roka uporabe nikoli ne da določiti.

Pomembno je tudi, kako je s polnjenjem olj že v proizvodnji in kakšni varnostni ukrepi se uporabljajo tam.

Toplota

Izpostavljenost vročini lahko zmanjšate tako, da eterična olja hranite na hladnem, na primer v hladilniku. Zaradi vonja jih je priporočljivo hraniti v ločenih posodah.

Svetloba

Seveda je način za zmanjšanje izpostavljenosti svetlobi že ta, da so eterična olja že v osnovi shranjena v temnih stekleničkah. Vi pa vseeno poskrbite, da jih nimate doma izpostavljene neposredni močni svetlobi.

Povzetek

Za eteričnimi olji in njihovimi sestavinami stoji veliko znanosti in kemije. Težava je v tem, da se olje morda ne “pokvari” kot hrana, ne ostane pa za vedno olje, ki ste ga kupili, ga poznate in imate radi. Pod določenimi pogoji se bo začelo  spreminjati in razpadati. Pri Oshadhiju vam zagotavljamo, da  posvečamo pravilnemu shranjevanju, v izogib oksidaciji, veliko pozornosti. Stekleničke eteričnih olj se pri Oshadiju ne polnijo v naprej, temveč šele po našem naročilu. S tem zagotavljamo, da je naročeno olje resnično sveže natočeno, s čimer hkrati zagotovimo najdaljši možni rok uporabe.