fbpx

SMILJ (Helichrysum italicum)  je eno tistih olj, katero je v zadnjem času doživelo razcvet v prepoznavnosti in uporabnosti. Pa ne kar tako. Njegove terapevtske zmožnosti so res široke, pa vonj, ki nas skozi vse leto spominja na morje, na čakanje v vrsti za trajekt, na oglašanje škržatov in nas, kot da je njegova živo rumena barva oživela, segreje in poboža od znotraj.

Smilj je dragoceno eterično olje, ki v aromaterapiji nima primerjave.

Nekaj njegovih prednosti

Deluje kot prečiščevalec krvi in s tem kot močno učinkovito sredstvo pri hematomih in trombozah. Pospešuje prekrvavitev, pomaga pri nekaterih bakterijskih infekcijah, je odličen za regeneracijo kože in za zdravljenje brazgotin, kot pomoč pri zdravljenju ekcemov itd. Eterično olje smilja se pogosto uporablja proti depresiji, brezvoljnosti, izčrpanosti in s stresom povezanimi motnjami.

Vsebuje veliko diketonov, ki imajo posebno moč pri regeneraciji in poživitvi kože in pospešujejo zdravljenje ran. Športniki ga uporabljajo za relaksacijo mišic, za boljšo gibljivost sklepov, zahvaljujoč sestavini kurkumin pa deluje tudi antiseptično in zmanjšuje vnetja mišic.

Eterično olje smilja je varno in preprosto za uporabo. Njegove sladke cvetne note pa se odlično mešajo s številnimi drugimi eteričnimi olji (kamilica, sivka, vrtnica, bosvelija…) in takšne sinergije imajo še večjo moč in učinkovitost.

Smilj, balkanski BIO eterično olje

eterično olje

Rastlina

Obstaja več kot 500 vrst Helichrysum, vendar mnoge ne proizvajajo eteričnega olja. Vrsta, ki se najpogosteje uporablja v aromaterapiji, je H. angustifolium ali italicum. Druge so H. stoechas (Španija, Portugalska), H. gymnocephalum (Madagaskar), H. bractiferum (Južna Afrika) in H. splendidum (Južna Afrika).

Helichrysum italicum je majhen aromatičen grmiček, ki ima rumene cvetove; iz teh cvetočih vršičkov se s parno destilacijo pridobiva eterično olje.

Terapevtska uporaba

Najpomembnejši učinki olja so protivnetni in čistilni. Ima odlične pozitivne učinke pri različnih težavah s kožo (od brazgotin, kožnih obolenj, lojnih cist, ekcemov) in je posebej indiciran za modrice, ter celjenje in normalizacijo kožnega tkiva.

Smilj ima tudi močno, čustveno zdravilno vrednost. V olju je nekaj izjemno tolažilnega, kar ustvarja občutek, da je “s svetom vse v redu”. Poskusite ga uporabiti v primerih šoka, žalosti in čustvenih modric. Eterično olje smilja se pogosto uporablja proti depresiji, brezvoljnosti, izčrpanosti in s stresom povezanimi motnjami.

hidrolatSmilj (immortelle) BIO hidrolat

Način uporabe in varnost

Eterično olje smilja je zelo varno olje, ki ni toksično, ne draži kože in ne povzroča preobčutljivosti. Občasno ga lahko uporabimo tudi brez redčenja, direktno na kožo. (ob urezninah npr.)

Zanimivosti

Cena tega olja se je v zadnjih 10 letih povečala za približno trikrat. Eden od razlogov za to je, da je kozmetična industrija prepoznala njegovo vrednost v učinkih na kožo in ga začela zelo upravičeno uspešno uporabljati v anti-Smilj (immortelle) BIO eterično oljeaging kozmetiki.

eterično olje