fbpx

Iglavci – svetlobni stebri v zimskem času

Že diši po zimi. Temperature padajo, dnevi postajajo krajši, gozdovi so se toplo obarvali in listje tiho odpada z dreves.

Toda ena družina veličastnih dreves še vedno kaže znake moči. Stojijo visoko, močno in zimzeleno, kot da je vse večji mraz njihov pravi element. Neštete iglice ostro žarijo na vse strani. Širijo dišave, ki s svojimi »zelenimi« aromami in eteričnimi olji lajšajo in poživijo naše dihanje.

Iglasta drevesa potrebujejo svoja olja in smole kot ogrevalne snovi, da tako lažje prenesejo ekstremne temperature, ki so jim pogosto izpostavljena.

Najstarejša drevesa na svetu: Korenine segajo skoraj do ledene dobe | Dnevnik»Metuzalem«, eno če ne najstarejše živeče drevo na Zemlji, je iglavec iz rodu borov (Pinus logaeva) in je v ledeno mrzlem podnebju gora vzhodne Kalifornije preživelo 4800 let in živi še danes.

Aromaterapija nam ponuja veliko različnih eteričnih olj iglavcev. Od impresivne orjaške jelke, enega največjih iglavcev na svetu, do majhnega, a močnega in aromatičnega brina. Vsa ta olja imajo zelo močno osebnost in značilno grelno, poživljajočo energijo.

Eterična olja iglavcev krepijo, stimulirajo in poživljajo. Delujejo skozi živčni in endokrini sistem tako, da pomagajo sproščati stimulativne hormone in nevrotransmiterje (npr. noradrenalin, dopamin in vazopresin itd.). Regenerirajo našo energijo in spodbujajo moč, motivacijo, toplino in vzdržljivost. Hkrati težijo k osvežitvi, razjasnitvi in ​​odpiranju notranjega prostora. Zato so olja iglavcev tako dragocena v zimskem času, ki dodatno obremenjuje naše zaloge energije in vzdržljivosti in je običajno nekakšen čustveno izčrpavajoč čas v letu.

Eterična olja iglavcev nam lahko pomagajo preživeti stresni vrvež sezonskih in drugih izzivov ter poskrbijo, da ostanemo trdni, stanovitni in neodvisni. Še posebej so učinkoviti pri uporabi v kopelih in difuzorjih. Če pogledamo prepleteno mrežo vej in iglic, nas nekako spominja na notranjo strukturo naših dihalnih organov, pljuč. Eterična olja iglavcev nam resnično pomagajo pri vseh težavah z dihali in pospešujejo redčenje sluzi in izkašljevanje.

Orjaška jelka, črna smreka ali navadni bor (ali še bolje mešanica vseh treh) nas bodo pognali in pognali, pognali … ne da bi se utrudili. Njihova osupljiva molekularna zgradba, ki v glavnem temelji na monoterpenskih spojinah, nam daje vzdržljivost in pogum, ki ju potrebujemo za uresničitev in dokončanje najbolj napornih projektov.

Atlas Cedar Organic Essential Oil - Oshadhi Essential OilsCedra (Cedrus atlantica)

Iglavci delujejo na naše telesne, mentalne in čustvene procese 

Mentalna jasnost

Eterična olja jelke Hemlock  ali jelke Douglas, s svojim globokim, subtilnim vonjem zagotavljajo več mentalne energije, jasnosti in osredotočenosti, ter hkrati delujejo pomirjujoče in sedativno.

Večja osredotočenost

Črna smreka, bor, škotski bor in macesen oddajajo globljo lesno-balzamično osnovno noto. So bolj prizemljeni. Imajo sposobnost, da nam pomagajo ostati osredotočeni in osrediščeni, tako da je lahko naše delo preplavljeno z optimizmom in močjo.

Čustveno ravnovesje

Sibirska jelka, srebrna jelka in smreka imajo bolj svežo, limonsko noto, ki ustvarja jasnost v primeru duševne zmedenosti in čustvenega stresa. Prinašajo občutek miru in nas spominjajo na tišino zimskega gozda. Njihov značaj je “potrpežljivost” in tihost, vendar z vitalnim, toplim in poživljajočim zagonom.

Očiščenje

Eterično olje brina, pridobljeno z destilacijo jagod ali iglic, lahko pomaga telesu pri sproščanju toksinov in čiščenju, po prekomernem ali napačnem prehranjevanju. To olje se pogosto uporablja v povezavi s čiščenjem ledvic in limfnega sistema. In da ne pozabimo: brin je zelo koristen pri bolečinah v mišicah, revmatizmu in poškodbah, včasih pa tudi pri hujšanju. Olje brina tudi pomirja in sprošča.

Iglavec z pomirjujočim, prizemljujočim in krepilnnim učinkom je tudi cedra. Tu prevladujejo lesne, nekoliko sladko-zemeljske note, skupaj s tekočo, gladko mehkobo. Najbol poznana eterična olja cedrovine sta iz atlaške in himalajske cedre. Namesto da dvigujejo in spodbujajo energijo kot sveže zeleni iglavci, olja cedrovine krepijo in ozemljijo naš živčni sistem. Njihov centrirajoči in uravnovešujoči učinek se širi tudi na čustva, kjer lahko pomagajo raztapljati negativna ali razdražena čustva, ter krepijo našo psihološko obrambo. Velika prednost je njihova sposobnost blaženja in umirjanja tesnobe in živčne napetosti.

Zimski zaveznikiFir

Vsi ti neverjetni »zimski zavezniki« iz družine iglavcev so čudeži narave, ki nas ščitijo pred vsemi vrstami sezonskih bolezni, kot so prehlad, gripa itd. Pravzaprav imajo vsi močno protibakterijsko, protivirusno in tudi antiseptično delovanje. Imajo lastnosti, ki nam dajejo potrebno energijo za krepitev našega imunskega sistema.

Iglavci nas opominjajo, da lahko tudi v času z najmanj sončne svetlobe, ko se zdi, da se vsa narava potaplja v sanje, še vedno črpamo moč iz zemlje in se hranimo s svetlobo, ki nam jo prinašajo ti  večno zeleni stebri zdravja, stebri svetlobe, ki podpirajo človeško življenje na Zemlji.

Vir:

Koniferen – Mächtige Pfeiler des Lichts