fbpx

Hidrolati iz Oshadhija

Oshadhi ponuja približno 80 različnih rastlinskih destilatov – hidrolatov. Od tega jih kar  70% izvira iz ekološke pridelave. Pravi hidrolat, ki je primeren za aromaterapijo je produkt, ki nastane med parno destilacijo rastlin, pri proizvodnji eteričnih olj. Oshadhi hidrolati zagotavljajo najvišjo kakovost od pridelave do polnjenja.

Naši hidrolati so 100% čisti, brez dodanega alkohola, konzervansov in drugih dodatkov. Zato so idealni za uporabo pri občutljivejših osebah– zlasti pri dojenčkih in otrocih, starejših ali zelo občutljivih ljudeh, pri nosečnicah in doječih materah.

Kemijska sestava hidrolata in pripadajočega eteričnega olja se lahko precej razlikuje, ravno tako vonj, ki je pri hidrolatu veliko blažji, pri nekaterih zelo blag. Kot primer vzemimo hidrolat sandalovine, ki ima nežen vonj.

Potrebno je vedeti, da terapevtski učinki hidrolatov zaradi svojega blažjega vonja ne oslabijo.

Drug pomemben dejavnik je, da ima koža pH okoli 5,5, ki naj bi jo vzdrževali z nego obraza. Hidrolati imajo naravno pH vrednost med 5 in 6 in so zato popolnoma primerni za zagotavljanje ravnovesja kože.

V kakšne namene vse lahko uporabimo hidrolate Oshadhi?

 • za nego obraza, na primer kot tonik za obraz, ali sprej za osvežitev in poživitev

  Rosa damascena, poznana kot damaščanska vrtnica.

 • kot vlažilec, na primer pri zdravljenju sončnih opeklin
 • po britju
 • za nego las, na mokre ali suhe lase popršimo hidrolat vrtnice
 • kot sobna pršila
 • kot dodatek v naravni kozmetiki, ki jo pripravimo sami; na primer v kremah, serumih, čistilnih sredstvih itd.
 • za impregnacijo otroških bombažnih blazinic ali vlažilnih robčkov
 • v gurmanski kuhinji – naša bolgarska vrtnica in neroli sta še posebej primerna za bogatenje okusa jedi in pijač
 • nekateri naši kupci uporabljajo svoj hidrolat tudi za vlaženje rastlin v hiši in vrtu.

Vse bolj so priljubljeni tudi osvežujoči hidrolati, ki se pršijo v obraz. Naj bo to zjutraj po vstajanju, čez dan za osvežitev, ali preprosto, da se ohladimo v preveliki vročini.

V kuhinji

Hidrolati so primerni kot dodatek in popestritev v prehrani. Da bi ohranili okus, jih je smiselno dodati šele na koncu priprave. Hidrolate lahko uporabljamo na primer v hladnih, surovih jedeh, sladicah, šejkih, pijačah, solatah, omakah. Ponujajo tudi kreativen dodatek začimbam.

Nekaj naših idej:

https://www.facebook.com/oshadhi.slovenija/videos/711968740275656

https://www.instagram.com/p/Cg6SN4Co6PC

https://www.instagram.com/p/Cgt4_V2oaRW

Za lepoto in zadovoljstvo

Hidrolate lahko mešamo kot dišeč dodatek v kremah, ki smo jih izdelali sami, ali jih uporabimo neposredno.

Kot dišava za prostor

Hidrolati so po vonju bolj fini in mehkejši kot eterična olja, zato dajejo v prostoru drugačen vonj. Še posebej pozimi, ko je ogrevani zrak suh, prinašajo v prostor potrebno vlago in prijetno dišavo.

Razpršilni nastavek omogoča, da hidrolate razpršimo na uporabniku prijazen način, prav tako pa omogočajo kombiniranje izkušenj z vonjem na poti in med potovanjem.

Terapevtske koristi

Hidrolatna terapija je del fitoterapije in aromaterapije, zato obstaja obsežna literatura o terapevtski uporabi. Učinki hidrolatov niso vedno enaki kot pri eteričnih oljih, saj vsebujejo tudi vodotopne sestavine rastline.

Lydia Bosson v svoji knjigi piše: »Uporaba hidrolatov je zelo raznolika. Njihov pH je med 5 in 6. To je idealno kot tonik za obraz, za nego telesa, za kulinarične recepte, za nego majhnih otrok in tudi za čutno uživanje. Vendar vse možnosti še zdaleč niso izčrpane ali preučene.«

Lydia Bosson; Hidrolatherapija; Usha Veda (2014)

 

 

Vsi naši hidrolati so dobavljivi v različnih količinah polnjenja, od 100ml, 200ml, 500ml, 1000ml in tudi več. Če količina, ki jo želite ni navedena na spletni strani, nam pišite na info@oshadhi.si in vam bomo pomagali.
V primeru, da želenega hidrolata nimamo na zalogi, vam ga naročimo in dobavimo z 10% popustom.
Vsi Oshadhi izdelki imajo etikete in deklaracije v slovenskem jeziku.

https://www.oshadhi.si/Trgovina/aromaterapija/hidrolati/