fbpx

KAJ SPLOH JE ATROMATERAPIJA⠀⠀

Večina ljudi meni, da so eterična olja le dišave, dobre za izdelavo parfumov, za odišavljanje prostorov, nekih zdravilnih vrednost pa jim ponavadi ne pripisujejo. Če želite izvedeti več, ali pa če že poznate terapevtsko vrednost eteričnih olj, vas vabimo, da si preberete ta zapis. Mogoče se vam razširi razumevanje, ali pa dobite kakšno novo informacijo. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Zdravjenje s pomočjo rastlin se ozira že daleč nazaj, v Mezopotamijo, Stari Egipt itd. Iz rastlin so že takrat stiskali olja, jih uporabljali v različne zdravilne namene. Vendar se je izraz “aromaterapija” pojavil šele leta 1937,  z objavo knjige kemika René-Mauricea Gattefosséja z naslovom, “Aromaterapija – eterična olja, rastlinski hormoni. V tej knjigi francoski kemijski inženir poroča o naslednji izkušnji: Pri delu v laboratoriju je prišlo do eksplozije, pri tem pa si je Gattefosse hudo opekel roko. Najverjetneje je povsem refleksno roko pomočil v bližnjo posodo, v kateri je bilo eterično olje sivke. Presenečen je bil, ko se je roka pozdravila v zelo kratkem času, ne da bi prišlo do okužbe, opeklina pa tudi ni pustila brazgotine. Zato se je odločil za poglobljeno preučevanje eteričnih olj, čemur so sledili tudi nekateri drugi znanstveniki in zdravniki.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Na podlagi tega primera so eterična olja znanstveno raziskali, da bi dokazali njihovo terapevtsko učinkovitost, aromaterapijo. Povedali vam bomo, kako vsestranska je lahko aromaterapija.

SKRIVNOSTNE AROMATIČNE MOLEKULE ⠀

Pred ekstrakcijo, (postopkom pridobivanja eteričnega olja iz rastline, običajno s parno destilacijo) so eterična olja male aromatične molekule, ki jih najdemo v rastlinskih strukturah (listih, cvetovih, steblih….). Te so odgovorne za privlačne in odbojne funkcije, s katerimi se rastlina prilagaja svojemu okolju. Tako na primer privablja »opraševalce«, ter skrbi za ohranitev rastlinske vrste, ali pa se z njimi ubrani pred morebitnimi škodljivci ali patogenimi organizmi, kot npr. virusi in bakterijami.

Te aromatične molekule so tako majhne, ​​da jih lahko vidimo samo povečane skozi mikroskop.

Aromatične molekule rastlini služijo tudi kot rezervoar energije. V odsotnosti primarnega vira energije lahko rastlina dostopa do teh molekul in jih pretvori v biološko razpoložljivo energijo … zelo zanimivo, kajne?⠀⠀⠀⠀

KAKO SE ETERIČNA OLJA ABSORBIRAJO V NAŠE TELO?

Po ekstrakciji (na več različnih načinov) aromatičnih molekul iz rastlin, dobimo eterično olje. En od načinov za lažje razumevanje, zakaj so ta olja tako terapevtsko učinkovita, je razumevanje dejstva, da  postopek ekstrakcije skoncentrira vse kemične sestavine v molekulah, ki so povezane z zdravilnimi lastnostmi določene rastline.

Naše telo lahko izkusi delovanje eteričnih olj na tri načine: peroralno (zaužitje), dermalno (npr. z masažo) in vohalno (prek olfaktornega organa).

PERORALNO⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Ko zaužijemo eterično olje, gre skozi normalni prebavni cikel in kot rezultat tega procesa vstopi v naš krvni obtok. Od tam se absorbira v naše telo, in začne delovati.

VENDAR POZOR! Ta način nikoli ne uporabljajte brez natančnih navodil kliničnega aromaterapevta.

DERMALNO

Eterična olja se lahko absorbirajo tudi skozi kožo. Sestavine eteričnih olj lahko prebijejo naravno zaščitno bariero kože, ter tako dosežejo naš krvni obtok. Ko masiramo del našega telesa, se poveča pretok krvi, kar še spodbud in pospeši absorpcijo eteričnih olj.

VOHANJE, VDIHAVANJE⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Tretji (in najučinkovitejši) način absorbcije eteričnih olj je vohanje in vdihavanje. Ko vdihnemo eterično olje, se nekatere njegove aromatične molekule dvignejo v naš limbični sistem, kar povzroči mentalne in čustvene spremembe. Drugi del teh molekul vstopi v naša pljuča in nato kroži z našim krvnim obtokom po celem telesu.

 

KAJ JE KROMATOGRAFIJA

Kromatografija je analizna metoda, ki nam omogoča vpogled v kemijske sestavine neke kompleksne snovi. Obstajajo različne izvedbe tega postopka analize. V aromaterapiji uporabljamo plinsko kromatografijo, ki je specifična za ločevanje spojin, ki jih je mogoče upariti.⠀⠀⠀⠀⠀

S to analizo želimo pridobiti celotno kemijsko strukturo danega eteričnega olja. S poznavanjem te strukture lahko bolje razumemo njegove učinke, ter ga lahko bolj ciljno in varno uporabljamo.

Skozi študije in eksperimente znanost vedno bolj razume terapevtske učinke določenih kemičnih molekul. Na primer, vemo, da ima linalol, terpenski alkohol, ki ga v velikih količinah najdemo v eteričnem olju sivke, močan pomirjujoč učinek. Zato ob uporabi eteričnega olja sivke po kateri koli od absorpcijskih poti (inhalacija je najhitrejša pot) občutimo pomirjevalne učinke linalola.

 

V katere namene pa vi najraje uporabljate eterična olja?  In na kakšen način? Mogoče smo vas spodbudili k novemu raziskovanju in odkrivanju široke palete njihove uporabnosti.

“Aromaterapija z eteričnimi olji postaja vse bolj priljubljena; ne le na področju dobrega počutja, temveč tudi v znanstvenih skupnostih po vsem svetu. V eteričnih oljih je ta čudovita globina, ki jih povezuje na eni strani s starodavno ljudsko medicino in globokim razumevanjem subtilnega vidika življenja in zdravljenja. Na drugi strani, pa nas vabi k odkrivanju najstrožjega znanstvenega in medicinskega razumevanje njihovih neštetih učinkov.!  (dr, Malte Hozzel)

 

⠀Povzeto po Essays on Holistic Aromatherapy, (dr. Malte Hozzel)⠀⠀⠀⠀⠀